2015-02-20 18:23:54• hírek • Kocsis Zoltán

Több száz közigazgatási alkalmazott sztrájkolt pénteken Szatmárnémetiben

A Közigazgatásban Dolgozók Szakszervezeteinek Országos Szövetségének (FNSA) felhívására pénteken több száz közigazgatási alkalmazott tartott pénteken figyelmeztető sztrájkot Szatmárnémetiben. Fél óráig nem volt ügyfélfogadás.

A FNSA szerdán hirdette meg a sztrájkot országszerte. Szatmár megyében egyedül a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal alkalmazottait tömörítő MINTIA szakszervezet tagja a tömörülésnek, így csak ők követték a felhívást. Ezzel együtt is ez közel ötszáz közigazgatási alkalmazottat jelent, közölte Florin Maier, a MINTIA elnöke.

A sztrájknak köszönhetően pénteken 10.00 és 10.30 között a közintézményekben nem zajlott ügyfélfogadás, az embereket az ajtóban álló biztonsági személyzet be sem engedte az épületbe. Maier elmondása szerint amennyiben a kormány továbbra sem hajlandó teljesíteni kéréseiket, akkor a következő lépés az általános munkabeszüntetés meghirdetése lesz. Ehhez azonban a mintegy 29.000 szakszervezeti tag legkevesebb felének az aláírására van szükség.

A FNSA felszólítása szerint "ismét tapasztalhatták a kormány közönyét a közigazgatásban dolgozók problémái és azok kétségbeejtő helyzete iránt" és úgy ítéli meg, a kormány becsapta őket a 2012-es törvényhozási és a 2014-es európai parlamenti választási kampány ígéreteivel.

A szakszervezeti tömörülés azt kifogásolja, hogy többszöri kérésük ellenére a kormány nem hajlandó rendezni az élelmiszerjegyek problémáját és megtagadta a fizetésemelést. Mi több, a 83/2014-es törvényben egyenesen megtiltja az élelmiszerjegyek, ajándék - és vakációpótlékok, valamint prémiumok megítélését és befagyasztotta a közigazgatásban dolgozók bérét is. A felhívásban kiemelik, hogy a közalkalmazotti szektor összes többi ágazatában (egészségügy, tanügy, honvédelem) dolgozók bérét megemelte a kormány az utóbbi időszakban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: